19 December 2010

happy for you !

Salam.

Happy E-Day to you friend ! May Allah swt protect you & your fiancée forever. InsyaAllah. 




Gambar sama, tapi, mata masing-masing yang tak sama !
;p
Salam.

Hari Jumaat lepas teringin sangat nak makan nasi ala Nasi Kak Wok yang famous kat Kota Bharu tu. Pergi beli barang basah sekitar jam 7.45 malam. Sampai rumah sekitar pukul 8.25 terus masuk dapur. Bertungkus-lumus seorang diri sebab Encik Hairy saya haramkan menjejaki kaki ke dapur. Hehe. Jarang sangat saya mintak dia tolong saya. Haha. Kalau dia masuk dapur, confirm dia akan basahkan lantai. Basuh pinggan dalam sinki, tapi air melimpah ke atas lantai. Licin ouh. Bahaya ! Hehe. So, dia duduk goyang kaki tengok tv saja. Itu yang lebih selamat. Okei. Ini antara menu yang saya siapkan tempoh hari. Sempat tangkap gambar sebab bateri penuh di cas. Best makan walaupun gulai darat tak sedap. Kekeke. Tapi, not so bad lah ! ;) Jom layan gambar. Semuanya home made ye.

Sambal belacan limau kasturi - not bad ! ;p

Ayam goreng kunyit - sebelum digoreng.

Sambal belacan limau kasturi.

Ayam goreng kunyit.

Gulai darat ayam.

Timun batang - ulam.

Full dishes & beverages - The O' ais.

18 December 2010

Salam.

yellow + orange suits 
:)

sweetheart ! :)

Imran Ajmain - Jika Engkau Pergi

Salam.

I love his voice and I love all the songs ;)

Jika engkau pergi
Bulan dan bintang tetap masih di langit
Jika engkau pergi
Air mengalir takkan berhenti
Jangan khuatir tentang diri ku
Ku janji takkan merindui mu.. !

17 December 2010

masak jom !

Salam.

Malam ni, rasa nak masak sesuatu untuk dimakan. Harap-harap sedap macam Nasi Kak Wok ! hehe ;)
  • Gulai darat ayam
  • Ayam goreng kunyit
  • Nasi kukus
  • Sambal belacan limau kasturi
  • Timun batang - ulam
  • Teh O ais - beverage
Sudah 2 hari tak masak kaw-kaw sebab tak sedap badan. Tadi pun, Encik Hairy merajuk sebab tak buatkan teh O untuk dia. Haha. Hari ni, tiba-tiba keluar semangat nak masak untuk makan malam. Whoah! Tak sabarnya. 

baby's progress :)

Salam.

Tak sabar nak tunggu bulan 5 tahun depan. Lebih kurang 5 bulan lebih lagi. Tak sabar nak tengok perut membesar dan memboyot. InsyaAllah, kalau semuanya berjalan lancar ye. Mari pakat doakan bakal ibu ni. Hari tu pergi scan perut. Baby masih kecil tapi sudah bergerak-gerak. Tak nak duduk diam. Masuk 18 minggu ni, baby dah mula menggeliat dan bergerak in my womb. Memang tak nak duduk diam langsung. Malam masa nak tidur pun, sempat lagi nak bergurau dengan mummy dia. Main tendang-tendang dengan mummy. Tapi, tak adalah tendang kuat macam tendang bola tu. Tendangan ala-ala manja gitu. Kalau tak nak bagi dia tendang kuat, saya tidur mengiring ke kiri. Hehe. Kasihan baby, dah tak boleh main tendang-tendang lagi. Baby in my womb ni aktif bergerak dalam pukul 10 pagi - 3 petang. Kalau malam pulak dalam pukul 8 - 11 malam. Tengahmalam memang dia kurang aktif main tendang-tendang. Agaknya nak tidur lena dengan mummy kot. Hehe. Apa-apa sajalah.

Saya belum sempat nak beli headphone yang besar tu. Sudah ada yang berkenan. Murah saja dalam RM 25. Nanti senang baby nak dengar musik mahupun bacaan ayat suci al-Quran. Kebiasaannya, saya ambik handphone, pasang lagu atau ayat al-Quran, letak saja atas perut. Masa tu, memang boleh tengok baby main tendang-tendang. Part ni yang paling best dan yang paling di tunggu-tunggu. Lagipun baby dah boleh cam suara mummy dia. Kalau saya cakap dengan dia, mesti dia bergerak-gerak kuat. Haha. I like this part ! ;)

Nampak tak?
Senang nak tengok sebab dah bulat-bulatkan kepala, badan, tulang belakang dan jugak jantung.
Masa scan hari tu, nampak jantung dia berdegup. Owh. Memang terharu sangat. Masa tu teringat kalau-kalau ada ketika saya berlapar ataupun makan sikit. Kasihan baby...

Haaa.. yang ini real punya. Tak ada bulat-bulat lagi dah.
Lagi senang nak tengok. Nampak kan? Kedudukan baby meniarap. Jantina tak dapat tengok sebab tak nampak, yang nampak hanya kepala, badan, tulang belakang, tangan, kaki dan jugak jantung.
Mengikut pembacaan saya dalam buku dan internet, jantina bayi sudah boleh di ketahui seawal minggu ke-16 lagi :)

16 December 2010

Salam.

Hidup ini tidak selalunya indah dan apa jua yang kita impikan dalam hidup, tidak semua kita dapat. Kadang-kadang, kehidupan sering melalaikan kita dari mengingati Tuhan yang Maha Esa. Allah swt selalu menguji kita dalam kesenangan, dalam kepayahan, dalam kegembiraan dan juga dalam kedukaan. Namun, tidak semua manusia ciptaanNya sedar akan natijah dan hikmahnya. Termasuk juga diri ini................ Semoga hari-hari yang akan datang bakal menyedarkan kita dengan KEKUASAAN Allah yang Maha Satu. InsyaAllah. Semoga di buka pintu hati yang saban hari kian tertutup. Ampunkan aku Ya Allah.

15 December 2010

Panduan membeli barangan bayi :)

Salam.

Hujung bulan ni dah berkira-kira dengan Encik Hairy. Kami nak beli barangan baby. Kan ada Y.E.S (year end sale) Sekarang pun, dah merata-rata diskaun dekat mall yang saya dan suami pergi survey tempoh hari. Banyak jugak yang berkenan. Tapi, kami lebih prefer Anakku brand. Sebab nampak elegant dan adorable. Teruja sebab design dari Anakku sangat simple, comel dan nampak professional. Kiranya, hati memang dah bertaut lah. Hari ni nak list barang-barang baby yang akan dibeli hujung bulan ni. Terus rembat semua lah, sebab bila dah habis Y.E.S nanti, rugilah kami. Harga mesti naik dan naik dan naik. Hihi. Jantina belum tahu lagi dan saya decided nak cari warna yang sesuai untuk baby. Tak kira lah nanti keluar lelaki atau perempuan. Putih itu suci, jadi saya pilih putih la. Tak suka sangat dengan warna merah jambu. Mungkin akan dicari barangan yang berwarna putih, biru, hijau, kuning cair atau yang mana sesuai lah.

Barang baby - termasuk barang asas, barang mandian, barang penjagaan baby dan barang untuk breastfeeding sahaja.

  • Baju lengan panjang 
  • Baju lengan pendek
  • Seluar panjang
  • Seluar pendek
(Saiz 12 - 3 atau 4 helai)
(Saiz 14 - 6 atau 7 helai)
  • Rompers - memadai 3 atau 4 helai
  • Barut - optional. 
  • Kain napkin - sesuai untuk bedung baby.
  • Pampers - Drypers newborn
  • Sarung tangan / sarung kaki (booties / mittens) - 5 pasang.
  • Tuala - Kecil / besar - 3 helai 
  • Topi kepala - memadai 1 sahaja. Untuk elakkan baby kesejukkan.
  • Alas getah 
  • Tilam
  • Bantal / bantal peluk
  • Selimut
  • Kelambu
  • Diapers bag
  • Tiub sedut hingus / Tahi telinga
  • Baby wipes
  • Tisu - kecil & besar
  • Cotton buds - kecil & besar
  • Krim lampin - Johnson & Johnson / Sebamed
  • Tab mandian bayi
  • Kapas lembap - beli yang besar lepas tu, carik-carikkan jadi kecil. Jimat.
  • Bakul baju + bakul mandian
  • Beg botol susu
  • Sikat rambut
  • Baby bath
  • Baby shampoo
  • Baby powder
  • Baby lotion
  • Baby oil
  • Minyak Yuu Yee Cap Limau
  • Minyak Telon
  • Vicks
  • Gunting kecil
  • Ketip kuku
  • Breast pump set
  • Warmer & sterilizer
  • Botol susu - pendek / panjang
  • Puting
  • Berus botol
  • Pencuci untuk botol susu baby - Pureen


p/s : panduan buat bakal-bakal ibu dan juga buat diri saya. Rasanya cukup buat masa ini. Kalau ada penambahan, kelak akan di beritahu. Selamat membeli-belah. Bak kata Encik Hairy, ouh rasa tak sabar nak shopping barang baby. Hihi ;)

Barangan lain seperti baby car seat, stroller/pram/buggy akan di update kemudian. 

buat & buat. kalau buat....

Salam.

Hujan hujan hujan. Sedap kalau tidur ni. Sejuk-sejuk macam ni, nak buat kerja confirm tak bergerak 1/2 inci pun. Berselimut memanjang. Wah. Malasnya mak dara ni. Huh. Kalaulah tiba-tiba ada insan yang tersesat nak tumpang tidur, mandi ke, solat ke, makan ke, tumpang 3-4 hari ke, haruslah MALU tahap gaban! Al-kisahnya, rumah ni luas, saya dan Encik Hairy duduk berdua. So, banyaklah benda-benda yang tak di ingini ingin menumpang dan bermanja. Ops! Bukan makhluk asing ye, apatah lagi makhluk halussss. Hanya yang ada, makhluk-makhluk kecil ciptaan Allah swt. Bapak cicak, mak cicak, anak cicak & cucu cicak. Then, kalau dah namanya binatang, haruslah macam kita kan? Hari-hari kena clearkan perut. Apalagi, habis bucu-bucu dinding rumah saya menjadi sarang dan tempat pengumpulan harta-pusaka mereka. Huh. Tahu-tahulah kan? Najis CICAK membatalkan solat. Nama pun najis kan? Penat tau. Wahai cicak-cicak yang ku sayang, janganlah berak merata-rata. Penatlah I si tuan rumah nak mengemas. Wohooo. Giler cakap dengan cicak. Alah, cicak kan makhluk Allah jugak, so, dia orang faham lah. Sekarang ni dah tak banyak encik dan puan cicak. Sebab hari-hari saya membebel depan dia orang. Alih-alih, dia orang hilang dari pandangan mata, hanya yang ada najis saja. Kira okey lah kan. Sebab saya ni alah cicak. Saya GELI. Tak boleh tahan tengok cicak. Eeeeeeiii ! Lipas ke, tikus ke, saya tak ada GELI sangat. Tapi, kalau cicak, memang meremang bulu roma tambah-tambah masa dia nak lari kalau nampak manusia. Waktu tu, macam-macam boleh jadi. Risau kalau-kalau cicak melompat datang dekat saya. Eeeeiii. Tak tahu nak cakap. Rasanya macam nampak LINTAH kot. Eeeiiii ! Tak nak cerita pasal cicak lagi. Biarkan najis-najisnya saja yang ada, jangan MEREKA yang ada. Huhu ;p

Okay. Pagi ni ingat nak rest dulu sambil layan hujan renyai-renyai ni. Breakfast pun sudah. Meatball + Anmum Materna pun kira jadilah ye. Hari ni, planning nak buat itu dan ini. Harap dapat di selesaikan cepat-cepat. Wishlist for today, tomorrow, the day after tomorrow and, and, and ! Tak larat lah nak habiskan semua.
  • Basuh baju yang bergunung-ganang tu.
  • Lipat & kemas baju Encik Hairy. 
  • Vacuum ruang tamu, dapur & dalam bilik tidur.
  • Basuh cadar, selimut, sarung bantal.
  • Goreng nasi for lunch.
  • Buat puding roti sebab roti dah nak expired. 

14 December 2010

jom masak !

Salam.

Hi sayang-sayang semua. I rindu you lah ! Hehe. Lama betul tak update blog. Kat Kuantan ni, tak ada kerja nak buat. Duduk goyang kaki goyang pinggul kat rumah je lah. Encik Hairy kerja. Tak ada teman kat rumah. Jadi, apalagi, MASAK lah! Sampaikan perut Encik Hairy lebih boncet dari perut saya. Huh! Siapa yang termengandung sekarang ni? Dia atau saya? Serius, banyak betul Encik Hairy makan. Saya masak cikai je. Ala-ala Chicago sytle. Biasalah orang Kelantan, kami tak guna yang instant punya! Kami guna yang asli, tumbuk bawang, hiris itu potong ini. Itu yang letih nak menyiapkan setiap lauk-pauk. Tapi, yang pasti, seddap lah kan? Instant ni tak main lah. Nanti, sampai ke tua, kita tak reti nak masak. Nampak saja professional, tapi hampeh sebab semua guna serbuk. (Eh, jangan marah ye. Saja bagi maklumat!) Hehe ;p

Jom saya tunjukkan lauk kegemaran saya. Kita kongsi-kongsi ye. Apa guna jadi chef student kalau tak reti nak tunjuk kepakaran? Lauk ini memang selalu saya buat. Memang teruja kalau dapat makan dengan nasi. Cicah kuah dengan roti pun sedap tau.. :)

KARI IKAN INDIA - Ikan Kerapu
(Tanpa santan)
 Bendi, Lada hijau

 Pes kari ikan. Saya prefer Alagappas/Babas.

 Bawang merah & bawang putih (banyak), halia (sedikit). 

 Daun kari, halba campur. 

 Tumis bawang, halba campur, daun kari sehingga sedikit garing. 
Jangan bagi hangit, nanti pahit kuah kari.
Masukkan pes kari. Kacau hingga naik bau.

 Bila dah siap tumis, masukkan bendi dan lada hidup.
Biarkan seketika untuk sedapkan bendi.

 Masukkan air, air asam jawa.
Perasakan dengan garam dan gula.
MSG is optional.
;)

Then, masukkan ikan kerapu. Biarkan menggelegak. Then boleh dihidangkan.
Famili saya memang sukakan ikan kerapu sebab isi dia sesuai dengan rasa kari India.
Kalau nak guna ikan merah pun boleh. Tapi, cuba dulu masak guna ikan kerapu, pasti sedap !

p/s : selamat mencuba ! 

13 December 2010

apa kes engkau ?

Salam.


Sudah lama tak bukak blog. Bila buka je, tiba-tiba keluar benda kat atas tu (ACCESS TO THE URL HAS BEEN DENIED!) Apa dia ye? Siap ada tanda seru lagi tuh. Macam penting je. Bila tekan semua blogspot kawan-kawan, mesti keluar yang itu, bahagian atas kiri. Kenapa ye? Ada yang tak kena ke dengan blogspot sekarang ni? Ish. Patutlah lambat nak loading. Macam kura-kura jalan dengan siput bab* jek. 

02 December 2010

ayyo !

Salam.

Huwaa. Pukul 4.20 pagi tadi tersedar dari tidur sebab perut senak + meragam tak tentu pasal. Bukan nak buang air pun. Sakitnya sampai la ke saat ini. Haduii duii duiii.. Semalam makan banyak sangat. Macam orang tak sedar diri, macam kena pukau. Makan macam dah tak nak makan lagi esoknya. Natijahnya, perut sakit yang amat. Kekekeke. Padan muka ekau ! ;)


8.30 pagi (Kedai makan tepi office Abah) :
- Roti Canai Telur dengan kuah kari. Habis sepinggan.

12.30 tengahari (Kemaman Kopitiam) :
- Nasi Goreng Cina dengan 3 layers Coffee. Habis sepinggan dan segelas.

5.20 petang (Rumah) :
- Nasi putih, kuah ikan singgang, budu dan ulam pegaga. Habis 4 senduk nasi a.k.a 2 pinggan penuh.

6.30 petang (Rumah) :
- Roti cicah air milo 2 keping. Habis.

9.15 malam (Rumah) :
- Nasi lemak Tok Wan Abah belikan. Makan sebungkus. Habis lah jugak, tapi tak habis licin. Haha.

p/s : makan macam orang kebulur. At last, senak perut. Tapi sekarang sudah laparrr. Jom breakfast! Mihun goreng cili api in the making~ ;)

01 December 2010

Salam.

Lupa nak cerita kisah di klinik tadi. Kisah kena cucuk. Hari ni, pagi-pagi lagi terpacak depan Klinik Perdana, jam 8.15 pagi dah masuk klinik. Staff kat situ cakap yang doktor akan sampai pada jam 9.30 pagi, seperti kebiasaan. Alahai. Hurm, cuma saya je yang tak tahu. Bukan apa, kalau datang awal boleh selesai awal. Terpaksa pusing balik cari kedai makan. Lapar beb pepagi buta. Terus ke kedai makan bersebelahan Agro Bank Kota Bharu, alaaa, yang kat tepi bangunan KWSP tu. Makan roti canai telur sorang diri. Uhuks! Nasib baik habis licin sepinggan. Abah kerja kat Agro Bank tu lah. Mesej dia suruh turun teman makan tapi dia tak balas. Oh terpaksa makan perlahan sebab nak tunggu jam 9.30 pagi. Bosan lah. Bandar Kota Bharu masa tu masih belum berseri. Deretan kedai masih rapat berkunci. Tak banyak kedai pun yang bukak masa tu. Mata melilau kalau-kalau ada kedai yang dah bukak, kedai buku pun okay. Boleh beli buku. Huhu.

Tepat jam 9.10 pagi, saya sampai ke klinik. Bagi kad laporan mengandung 10 minit terus nama dipanggil. Ya Allah Ya Tuhanku. Berderau rasa. Macam mana ye lepas kena cucuk nanti. Pengsankah? Pitamkah? Semua bercampur-aduk. Maklumlah jenis yang tak suka tengok darah SEGAR! Haha. Masuk bilik doktor, terus doktor cakap nak ambil darah. Wah! Jantung masih kencang. Tapi, sekejap je. Duduk je depan doktor, terus hilang perasaan gementar. Terus beria-ia nak tengok darah kena ambil. Haha. Masa doktor cucuk kat lengan tu, huh! tak rasa apa-apa pun. Sakit pun tak. Padahal jarum agak besar. Agak banyak jugak sample darah yang doktor ambil. Nak kumpul darah macam tu, macam-macam zat besi/buah-buahan/sayur-sayuran yang saya kena makan untuk menghasilkan darah sebanyak itu. Haaa. Habis darahku diambil orang.. keranamu wahai anakku, aku tahan dan akan bertahan. Hehe. Next check-up nanti, dah tak ada kes berdarah mahupun urine test. Doktor just nak check perut sahaja. Harap-harap 4 minggu lagi boleh lah tahu jantina baby kecik ye. Doakan keselamatan saya dan bakal baby ni... 

Contoh gambar.
(Credits to google images)

mak bUyUng .

Salam.
Hehe.
Saja nak tayang gambar IBU mengandung.
Jangan marah ye. Kalau tak suka, jangan tengok. heee..
Masa ni pose melekat kat dinding hotel EV World Shah Alam, baru je sampai dari Kelantan.
Saja nak publish gambar perut yang kecik tuh ! ;p
Warna tudung dengan warna baju MEMANG tak padan langsung.
Main rembat saja. Tapi, asal selesa je kan? 



p/s : berat badan dah naik. Yeahhoooou !! 

30 November 2010

:)

Salam.

Rasanya dah lama tak kena 'tag
Hari ni Ibu Qaleesya 'tagged' saya.
Okei. Mai sini nak bagitau jawapan. hehe ;)

..........................................................................
Nombor 1
Mula-mula sekali, nak ucapkan berbillion-billion lemon kat Ibu Eesya.
Ini pertama kali kan Ibu tag?
(Ibu Eesya ni rakan satu sekolah masa saya belajar dulu)

Nombor 2
Ibu Eesya nak saya 'tag' bloggers seramai 15 orang!
wahhhhhaaa.. ramailah Ibu.
Saya 'tag' semua yang datang menjenguk di http://zatulnani.blogspot.com ni..
hehe.

Nombor 3
- 7 perkara mengenai diri saya -

seorang ISTERI kepada seorang SUAMI
bakal menjadi IBU. InsyaAllah
sangat suka MEMASAK & makan !
suka berceloteh dengan rakan sampai tak hengat dunia ;p
sukakan kecantikan & suka tengok gigi yang tersusun.
seorang yang suka membeli MAJALAH tapi hanya membelek gambar sahaja tanpa membaca.
suka BUANG duit. hehe (shopping!)
............................................................................

p/s : itu sahaja buat masa ni ye Ibu.. hehe ;)
Salam.

Esok genap 4 bulan pregnancy
Esok ada appointment dengan doktor. 
Esok jugak kena kuatkan semangat dan stamina, kena cekalkan hati. 
Esok doktor nak ambil sample darah.
Banyak jugak ye kalau satu tabung tu.
Saya ingatkan macam blood test yang dia ketip dekat hujung jari tu jek! 
Alaa, yang macam HIV test or diabetes tuu...
Huuwaaa !!
(Ya Allah, sihatkanlah tubuh badan aku esok ye)
Nak drive kereta pulang ke Machang lagi. 

TAPI,

Kalau dah decide nak jadi seorang ibu, saya memang dah kuat semangat. 
hehe. saja je nak bagi gempak takut darah.
sekarang dah tak takut apa-apa sekarang ni. 
cekalkan HATI wahai Puan Zat !

29 November 2010

sila, sila dan sila........

Salam.

To all my new blog readers, please leave your blogspot link address here.
Senang untuk saya follow & link blogspot kepunyaan kamu.
Sekian.
;)

p/s : Mari bersama-sama rapatkan ukhwah di antara kita. Selamat bersahabat !

24 November 2010

Salam

Tiba-tiba teringat zaman belajar dulu. Ini saja gambar yang ada dalam external hard disk, yang lain entah kemana menghilang. Ini masa degree. Masa diploma dulu banyak jugak posing mengancam dalam kitchen. Tengah masak pun kira ON kalau kamera tiba-tiba lalu depan mata. Rindu nak masak ramai-ramai macam dulu dan lepas tu, bawak balik makanan yang sudah dimasak, leftover, kutip semua bahan basah yang lecturer nak buang. Haha. Kami recycle balik bila dah sampai rumah. Macam-macam makanan yang terhasil. Best. Dapat masak lepas tu jamu pulak kawan-kawan yang datang ke rumah kami. Hehe. It's a priceless moments! Tengah-tengahmalam pun, bangun masak lagi. Gian betul budak-budak culinary ni. 

Masa diploma paling best sebab selalu masuk kitchen. Tiap-tiap semester ada subjek dalam kitchen. Basic lah, advance lah. Macam-macam lah. Macam-macam makanan yang kami masak. Individu pun ada, berkumpulan pun ada. Paling gerun masa cooking assessment untuk individu. Haha. Tapi masa degree, kami dah rasa biasa. So, bila ada ujian ke, individual assessment ke, kena masak yang susah-susah ke, dah tak ada rasa takut. 3 tahun main masak-masak masa diploma dulu banyak memberi kami pengalaman berharga. Masa degree pun sama. Semuanya syok. Puas hati bila dapat masak lepas tu sedap pulak tu. Huhu. Betul ni. Tak tipu punyaa... Kepada adik-adik, abang dan kakak-kakak yang baru belajar kursus ni, tak kira di IPTA atau IPTS, belajar elok-elok ye. Catit apa yang anda belajar dari mula hingga akhir. Kerana, semua info itu adalah penting untuk anda tak kira apa saja anda lakukan. Hehe. Good luck babe !

with Yana & Pian.
Waktu ni kami masak makanan Indonesia.
Tak susah, tapi makanan Malaysia lagi sedap sebab lidah kita ni lidah Malaysia.
Tapi, setiap makanan tu, ada kelebihan masing-masing.
hehe ;)

Sebenarnya, tunggu nak ngap! je tu.. hehe..
Posing dulu 1-2 rounds. Lepas tu......... ;p

Last year dinner di Glenmarie Hotel Shah Alam.
Chinese set menu sampai kenyang. 10 orang 1 meja, memang tak cukup makanan! 
Huhu. Tapi, sedap.... ;)
Salam.

Ouh. Tak sabar nak membeli-belah barangan baby kecik. Cuma tunggu masa je la. Husband pun beria-ia minggu depan. Beli awal-awal tak salahkan? Maklumlah anak sulung. Keterujaannya lebih dari biasa. Beli sikit-sikit je dulu. Beli yang mana patut. Baju baby tu beli yang 6 bulan ke atas terus. Sebab, baby ni cepat membesar. Kalau beli yang kecik-kecik pun, pakainya tak lama. Beli 5 helai boleh lah. Selebihnya, cari yang besar terus. Cuma, saya tengah cari idea pasal tilam, botol susu, beg dan semua tu. Tengah survey jugak ni. Ada jumpa 4 blog untuk dijadikan panduan. Nanti saya update kan. Minggu depan, nak ke klinik buat blood test then nak mintak doktor periksa jantina baby kecik ni. Lelaki ke perempuan? Lelaki dah ramai. Keluarga husband pun sama. Semuanya Lelaki. Perempuan boleh bilang dengan jari je. Tapi, tak kisahlah jantina apa pun. Asalkan baby lahir dengan sempurna fizikal dan juga mental. InsyaAllah. Kandungan dah nak masuk 4 bulan. Rasanya baki masa 5 bulan lagi tu, amat pantas kalau kita tak rancang dengan sebaik-baiknya. Kan?



Salam.

Hari ni kandungan saya masuk minggu ke-15. Macam biasa lah, macam yang dulu-dulu, tak ada mual, tak ada loya, tak ada muntah teruk. Pagi ni rasa senak sikit saja sebab tak sarapan pagi lagi. Ingat nak goreng nasi pagi ni, tapi bahan basah masih keras. Sementara tunggu daging lembut, tiba-tiba rasa teringat kat zatulnani.blogspot. Serius, saya tak ambil serius pun kat blog. Kecian. Huhu. Tapi dua-tiga menjak ni, rasa nak cerita semua kisah-kisah yang sudah basi dua-tiga minggu lepas. Hehe. Gian lah katakan. Sebab, sejak dari dulu memang kaki BLOG sebelum adanya facebook tuh. Kadang-kadang, layan facebook pun muak. Tak ada pembaharuan langsung. Kadang-kadang je lah. Selalunya, memang layan jugak sampai larut malam kalau tak ada kerja. Tapi, sekarang ni, status jarang sangat bertukar-tukar macam dulu. Malas punya pasal. Malas. Uh. Memang malas lah.

Mak buyung yang malas. 
Tapi, kalau bab masak, memang saya nombor satu yang ke dapur !
Best tau main masak-masak ni. Rasa puas hati yang amat~

Hari ni, bukan nak tayang gambar mak buyung dengan perut boncet tu. Tapi hari ni nak kongsi sedikit ilmu tentang kehamilan, petua dan juga nasihat. Jom baca ! 2 tips saja ye. Selebihnya, di hari yang lain. Hehe.

  • Bayi rambut kerinting : Makan 5-10 isi kerang rebus setiap hari dari awal mengandung hingga cukup bulan. Ala, makan kerang rebus je. Senang kan? Tapi, jangan makan banyak kerang tu, tak pasal-pasal rambut anak kita nanti tak boleh di sikat. Huhu
  • Anak berkulit cerah : Kalau parents bergulip gelap, dan menginginkan anak berkulit cerah, memang ada cara. Saya pun baru baca. Ibu mengandung haruslah memakan banyak sayur-sayuran iaitu sayur bayam. Amalkan sehingga melahirkan anak. InsyaAllah. Kita usahakanlah.
Kepada ibu-ibu yang di luar sana, marilah kita pakat amalkan. Semoga usaha kita yang sedikit ini akan dimakbulkan oleh Allah swt. Selamat menjadi ibu !

21 November 2010

Salam.

Sekitar hari raya aidiladha 2010.

 Semasa proses melapah daging. Husband saya takut lembu! 
Pegang tali pun macam nak larik. hoho

 Bertungkus-lumus sebelum masuk waktu makan tengahari. 
Tak sabar nak masak dan MAKAN ramai-ramai.

Ini antara gambar raya yang ada dalam kad memori kamera saya. 
Selebihnya, file error di sebabkan penternakan virus paling berjaya dalam lappy my sister. 
Habis file gambar rosak ! 
T___T
Sedih tahap gaban !

My cousin. Auni. 
Ada lesung pipit. 
Sangat cute. 
Tapi kalau hilang mama, satu rumah tahan telinga dengar suara dia... ;)

20 November 2010

Salam.

Cuti raya tempoh hari saya isikan dengan bertandang ke rumah sahabat handai yang melangsungkan perkahwinan. Tak banyak, namun sedikit sebanyak, dapat juga mengubat hati yang lara yang teringin sangat makan gulai! Jom kita layan gambar. Di majlis perkahwinan Saliza-Fakhrul, Kota Bharu. Selamat Pengantin Baru di ucapkan. Moga berbahagia ke akhir usia hendaknya. InsyaAllah ;)



15 November 2010

Salam.
Sakit hati betul dengan orang tua perasan nak jadik muda/anak dara nih.
Tak sedar diri langsung !
Muka berkedut, ada hati pergi 'merenyam' dengan jantan lain. 
ish. Allah swt melaknat kaum-kaum seperti ini.
Semoga Allah swt membalas segala perbuatan kaum ini dengan balasan yang setimpal.
Wahai orang tua, silalah bermuhasabah diri dengan sebaik mungkin.
Anda seharusnya menjadi teladan & pedoman. 
Bukan sebagai pembuka jalan kepada golongan kami untuk melakukan perkara yang sama sepertimana anda telah lakukan.
Sedarlah, Allah swt sedang melaknat anda..... 

08 November 2010

Salam.

Minggu lepas, perut saya memang sakit mengada-ngada. Pagi sakit, tengahari reda, petang sakit pulak, malam tak sakit, tengah-tengah malam mula lah merengek minta disapukan ubat. Saya hanya guna minyak Yu Yee Cap Limau. Minyak untuk baby kan, jadi, tak adalah panas sangat. Then, pagi semalam saya nekad ke Klinik Perdana untuk check-up sambil terus buatkan kad mengandung. Hurm. Memang dah lama tunggu nak buat kad ni. Masuk 3 bulan je, berkira-kira nak ke klinik yang mana satu. Lama tunggu tu beb! Tapi tunggu pun berbaloi sebab baby sihat walafiat. Niat di hati mahu ke Pusat Perubatan An-Nisa' tapi bila dihubungi, tak ada pulak orang angkat. Sudah tu, saya ke Klinik Perdana yang dekat Bangunan Tabung Haji tu, kat celah-celah pakcik-pakcik teksi tu. Agak tersorok sedikit, tapi sebab sudah biasa ke sana masa nak buat medical check-up masa masuk UiTM dulu. Tak rasa susah lah. Doktor pun sangat-sangat baik hati. Tabik spring kat Doktor Nazeli !

Masa tengah scan(ultrasound) tu, perut saya memang sakit. Rasa perit. Semalam masuk 12 minggu 4 hari kalau ikut perkiraan doktor. Ada saya tanyakan pada doktor, KENAPA saya tak ada loya & muntah-muntah yang teruk macam orang lain? Saya sekadar nak tahu dari segi sains sebab saya tahu, lain orang lain ragam dan perangai sakitnya. Huhu. Saya tahu, saya BERTUAH sebab dihilangkan oleh Allah swt dari rasa loya-loya dan muntah yang teruk sepanjang saya hamil trimester pertama iaitu 1 minggu-12 minggu. Serius memang tak ada. Kadang-kadang saya pelik. Cuma masa mula-mula dapat tahu saya mengandung masa kandungan berusia 5 minggu, memang ada loya dan muntah tapi itu tidak ketara sangat. Loya dan muntah cuma 5 minit lepas tu baik. Berlarutan sampai ke minggu ke-9 sahaja, itu pun sehari dalam seminggu. Lepas tu, terus tak ada rasa mual. Cuma KALAU saya termakan nasi yang keras, confirm muntah balik satu isi perut. Yang itu, memang kes naya. Sebabnya, saya akan lapar sepanjang malam walau saya ganti balik makanan yang terkeluar tadi. Huuu. Seingat saya, hanya 3 kali termakan nasi keras, itupun kat kedai makan je. Kalau kat rumah ni, nasi lembut-lembut je. Heee =)

Masa saya tanya soalan tadi, doktor senyum je. Mak aihh memang manis senyuman dia. Walaupun dah berumur tapi nampak macam anak dara. Hoho. Dia senyum manis je dengar soalan saya, dia hanya jawab, 'This is your babyyyy, nampak tak kaki dia bergerak? Tangan dia bergerak?'. Then saya pun telengkan kepala nak tengok lah. Yup memang betul. So sweet okeh! Kaki baby kecik tengah terhayun-hayun, tangan gerak kanan gerak kiri. Baby kecik terlentang sebab tu nampak kaki dia bergerak laju. Ohoo sangat pedih masa tu. Patutlah pedih perut saya, rupanya baby kecik duk gerak-gerak dalam rumah dia. Huu. Kata doktor, 'This is why awak tak perlu risau kenapa awak tak loya dan tak muntah. Tengok, baby awak sangat-sangat aktif. So dia sihat lah'. Saya bertuah sebab tak ada rasa mual. Mungkin baby perempuan? Huu. Teka je lah. Dari pembacaan saya, kalau anak yang dikandungkan itu lelaki, si ibu akan cepat penat, cepat lelah, loya dan muntah yang teruk sepanjang masa. Betul jugak. Anak lelaki kan lasak. So, habis tenaga dari badan ibu dia, dia rembat! Huuu..

Lepas scan tu, kertas print pulak habis. So, tak boleh nak bergembira dengan gambar baby in my womb ni. Sudah rezeki tak dapat kertas print, tengok di skrin sudah. Doktor beritahu yang kedudukan baby kecik saya sangat-sangat normal. Terletak elok je dalam kantung. Ukuran kepala baby kecik dari atas ke bawah genap-genap 12 minggu. Padan muka Encik Hairy. Tak dapat tengok baby kecik dia bergerak-gerak. Itulah. Orang minta masuk klinik cepat, dia duk kalut jaga kereta sebab takut kena kunci tayar. Ye lah. Parking kat tempat tak sepatutnya, dah tu, parking sebelah kereta 4 wheels MPKB yang atasnya ada besi kunci tayar warna kuning tuh. Huuu. Nasib lah.... ;)

Apapun, best lah jadi bakal ibu ni, sakit pening lenguh semua orang jaga terutama si suami. Kalau dah jadi ibu best tak? Haaa. Bila anak-anak dah besar dah nakal dah lasak dah tak nak dengar kata? Fikirlah sendiri ye. Tak kuasa nak berfikir sekarang sebab perut lapar nih. Kikikiiii ;)

Peace no war !
Jom breakfast.
;)

23 October 2010

Siapa beliau ??

Salam.

SIAPA LELAKI INI?

Kepada sesiapa yang mengenali BELIAU, sila tinggalkan komen anda dan cara bagaimana saya boleh menghubungi anda. Jangan risau & bimbang, kerana segala identiti anda akan SAYA rahsiakan sampai MATI !

.................................................
.................................................
.................................................
SUDAH JUMPA BUKTI
.................................................
.................................................
.................................................

Terima kasih kepada 'saudari' kerana memberitahu saya. 
Terima kasih daun keladi.. 
;)



20 October 2010

10 minggu

Salam.

Dua hari lepas, doktor scan my tummy dan dia cakap semua dah terbentuk. Kepala ada, ekor pun ada. Huh! Ekor? Hee. Pertama kali dengar, memang naik seram. Siap ada ekor lagi. Ekor tu merujuk bahagian kaki lah. Kaki pun dah terbentuk. Kecik je baby ni. Baru berusia 10 minggu. Dalam gambar yang saya pergi scan tu, baby nampak macam seperti telur, Tengah tido agaknya. Kepala dia nampak besar dari tubuh kan? Otak tengah berkembang, biasalah tu. Suka tengok gambar ni. Balik rumah, duk tengok-tengok sampai ke malam. Gembira punya pasal. Encik Suami pun sama. Kejap-kejap mintak gambar nak tengok. Tersengih macam kerang busuk. Huhu. Apa-apa sajalah. Jom kita berkongsi cerita.. 

Minggu ke-10 kehamilan
Nampak tak si budak kecik tu? 
Tengah tido agaknya kan?
Cute je tengok. 
......................................................................

Di usia 10 minggu, bayi dalam rahim sudah mencapai panjang 3 cm dan jangan hairan jika kepalanya nampak agak besar dari badan kerana otaknya berkembang lebih cepat dari bahagian tubuhnya yang lain. Di usia ini, bayi sudah kelihatan seperti manusia lengkap. Pada minggu ini juga, payudara ibu hamil akan membengkak kerana adanya cecair estrogen dan progesterone sebagai persediaan untuk menyusukan bayi kelak. 

Ketika ini, ibu hamil amat memerlukan zat besi kerana ianya dapat membantu para ibu untuk menghilangkan rasa loya, muntah-muntah serta alahan. Ianya juga dapat membantu tumbesaran janin dan antaranya ialah dapat mencegah demam, batuk, selesema, sakit kepala, sakit gigi, dapat melancarkan aliran darah, mencegah dari urat bersimpul di betis dan kaki serta menghilangkan letih dan lesu.

Pada minggu ini juga, bayi sudah mulai bergerak dalam kandungan. Tetapi, ukurannya masih kecil dan ibu tidak akan merasakan gerakan oleh bayi. 

TAHUKAH wahai-wahai ibu sekalian?
Vitamin C membantu menyerap zat besi. Pastikan ibu  mengambil Vitamin C di samping zat besi. Ianya mudah, minumlah segelas jus oren bersama cereal di sebelah pagi ketika bersarapan ataupun makan buah-buahan seperti epal setelah selesai makan siang atau malam.

19 October 2010

layan je lah !

Salam.

Kali ni tak nak cerita panjang. Nak tunjuk gambar saja boleh? Jom layan.

Kanak-kanak riang yang mahu jadi pengantin kecil ! ;p

Gambar out of date. Huhu. Tapi masih mahu ditayang !

Wah ! Kek kahwin. Kek ni 3 tingkat senget-senget dan semuanya fondant. 
Memang sedap giler kek coklat tuh. ;)

Cincin nikah Encik Suami. Cincin saya ada. 
Nanti lah saya upload !

Owh! Miss this budak kecik. 

ouch! Please =P

Assalam. 24 Oktober 2017 - Selasa So remember me, i will remember you.