19 December 2010

happy for you !

Salam.

Happy E-Day to you friend ! May Allah swt protect you & your fiancée forever. InsyaAllah. 




Gambar sama, tapi, mata masing-masing yang tak sama !
;p
Salam.

Hari Jumaat lepas teringin sangat nak makan nasi ala Nasi Kak Wok yang famous kat Kota Bharu tu. Pergi beli barang basah sekitar jam 7.45 malam. Sampai rumah sekitar pukul 8.25 terus masuk dapur. Bertungkus-lumus seorang diri sebab Encik Hairy saya haramkan menjejaki kaki ke dapur. Hehe. Jarang sangat saya mintak dia tolong saya. Haha. Kalau dia masuk dapur, confirm dia akan basahkan lantai. Basuh pinggan dalam sinki, tapi air melimpah ke atas lantai. Licin ouh. Bahaya ! Hehe. So, dia duduk goyang kaki tengok tv saja. Itu yang lebih selamat. Okei. Ini antara menu yang saya siapkan tempoh hari. Sempat tangkap gambar sebab bateri penuh di cas. Best makan walaupun gulai darat tak sedap. Kekeke. Tapi, not so bad lah ! ;) Jom layan gambar. Semuanya home made ye.

Sambal belacan limau kasturi - not bad ! ;p

Ayam goreng kunyit - sebelum digoreng.

Sambal belacan limau kasturi.

Ayam goreng kunyit.

Gulai darat ayam.

Timun batang - ulam.

Full dishes & beverages - The O' ais.

18 December 2010

Salam.

yellow + orange suits 
:)

sweetheart ! :)

Imran Ajmain - Jika Engkau Pergi

Salam.

I love his voice and I love all the songs ;)

Jika engkau pergi
Bulan dan bintang tetap masih di langit
Jika engkau pergi
Air mengalir takkan berhenti
Jangan khuatir tentang diri ku
Ku janji takkan merindui mu.. !

17 December 2010

masak jom !

Salam.

Malam ni, rasa nak masak sesuatu untuk dimakan. Harap-harap sedap macam Nasi Kak Wok ! hehe ;)
  • Gulai darat ayam
  • Ayam goreng kunyit
  • Nasi kukus
  • Sambal belacan limau kasturi
  • Timun batang - ulam
  • Teh O ais - beverage
Sudah 2 hari tak masak kaw-kaw sebab tak sedap badan. Tadi pun, Encik Hairy merajuk sebab tak buatkan teh O untuk dia. Haha. Hari ni, tiba-tiba keluar semangat nak masak untuk makan malam. Whoah! Tak sabarnya. 

baby's progress :)

Salam.

Tak sabar nak tunggu bulan 5 tahun depan. Lebih kurang 5 bulan lebih lagi. Tak sabar nak tengok perut membesar dan memboyot. InsyaAllah, kalau semuanya berjalan lancar ye. Mari pakat doakan bakal ibu ni. Hari tu pergi scan perut. Baby masih kecil tapi sudah bergerak-gerak. Tak nak duduk diam. Masuk 18 minggu ni, baby dah mula menggeliat dan bergerak in my womb. Memang tak nak duduk diam langsung. Malam masa nak tidur pun, sempat lagi nak bergurau dengan mummy dia. Main tendang-tendang dengan mummy. Tapi, tak adalah tendang kuat macam tendang bola tu. Tendangan ala-ala manja gitu. Kalau tak nak bagi dia tendang kuat, saya tidur mengiring ke kiri. Hehe. Kasihan baby, dah tak boleh main tendang-tendang lagi. Baby in my womb ni aktif bergerak dalam pukul 10 pagi - 3 petang. Kalau malam pulak dalam pukul 8 - 11 malam. Tengahmalam memang dia kurang aktif main tendang-tendang. Agaknya nak tidur lena dengan mummy kot. Hehe. Apa-apa sajalah.

Saya belum sempat nak beli headphone yang besar tu. Sudah ada yang berkenan. Murah saja dalam RM 25. Nanti senang baby nak dengar musik mahupun bacaan ayat suci al-Quran. Kebiasaannya, saya ambik handphone, pasang lagu atau ayat al-Quran, letak saja atas perut. Masa tu, memang boleh tengok baby main tendang-tendang. Part ni yang paling best dan yang paling di tunggu-tunggu. Lagipun baby dah boleh cam suara mummy dia. Kalau saya cakap dengan dia, mesti dia bergerak-gerak kuat. Haha. I like this part ! ;)

Nampak tak?
Senang nak tengok sebab dah bulat-bulatkan kepala, badan, tulang belakang dan jugak jantung.
Masa scan hari tu, nampak jantung dia berdegup. Owh. Memang terharu sangat. Masa tu teringat kalau-kalau ada ketika saya berlapar ataupun makan sikit. Kasihan baby...

Haaa.. yang ini real punya. Tak ada bulat-bulat lagi dah.
Lagi senang nak tengok. Nampak kan? Kedudukan baby meniarap. Jantina tak dapat tengok sebab tak nampak, yang nampak hanya kepala, badan, tulang belakang, tangan, kaki dan jugak jantung.
Mengikut pembacaan saya dalam buku dan internet, jantina bayi sudah boleh di ketahui seawal minggu ke-16 lagi :)

16 December 2010

Salam.

Hidup ini tidak selalunya indah dan apa jua yang kita impikan dalam hidup, tidak semua kita dapat. Kadang-kadang, kehidupan sering melalaikan kita dari mengingati Tuhan yang Maha Esa. Allah swt selalu menguji kita dalam kesenangan, dalam kepayahan, dalam kegembiraan dan juga dalam kedukaan. Namun, tidak semua manusia ciptaanNya sedar akan natijah dan hikmahnya. Termasuk juga diri ini................ Semoga hari-hari yang akan datang bakal menyedarkan kita dengan KEKUASAAN Allah yang Maha Satu. InsyaAllah. Semoga di buka pintu hati yang saban hari kian tertutup. Ampunkan aku Ya Allah.

15 December 2010

Panduan membeli barangan bayi :)

Salam.

Hujung bulan ni dah berkira-kira dengan Encik Hairy. Kami nak beli barangan baby. Kan ada Y.E.S (year end sale) Sekarang pun, dah merata-rata diskaun dekat mall yang saya dan suami pergi survey tempoh hari. Banyak jugak yang berkenan. Tapi, kami lebih prefer Anakku brand. Sebab nampak elegant dan adorable. Teruja sebab design dari Anakku sangat simple, comel dan nampak professional. Kiranya, hati memang dah bertaut lah. Hari ni nak list barang-barang baby yang akan dibeli hujung bulan ni. Terus rembat semua lah, sebab bila dah habis Y.E.S nanti, rugilah kami. Harga mesti naik dan naik dan naik. Hihi. Jantina belum tahu lagi dan saya decided nak cari warna yang sesuai untuk baby. Tak kira lah nanti keluar lelaki atau perempuan. Putih itu suci, jadi saya pilih putih la. Tak suka sangat dengan warna merah jambu. Mungkin akan dicari barangan yang berwarna putih, biru, hijau, kuning cair atau yang mana sesuai lah.

Barang baby - termasuk barang asas, barang mandian, barang penjagaan baby dan barang untuk breastfeeding sahaja.

  • Baju lengan panjang 
  • Baju lengan pendek
  • Seluar panjang
  • Seluar pendek
(Saiz 12 - 3 atau 4 helai)
(Saiz 14 - 6 atau 7 helai)
  • Rompers - memadai 3 atau 4 helai
  • Barut - optional. 
  • Kain napkin - sesuai untuk bedung baby.
  • Pampers - Drypers newborn
  • Sarung tangan / sarung kaki (booties / mittens) - 5 pasang.
  • Tuala - Kecil / besar - 3 helai 
  • Topi kepala - memadai 1 sahaja. Untuk elakkan baby kesejukkan.
  • Alas getah 
  • Tilam
  • Bantal / bantal peluk
  • Selimut
  • Kelambu
  • Diapers bag
  • Tiub sedut hingus / Tahi telinga
  • Baby wipes
  • Tisu - kecil & besar
  • Cotton buds - kecil & besar
  • Krim lampin - Johnson & Johnson / Sebamed
  • Tab mandian bayi
  • Kapas lembap - beli yang besar lepas tu, carik-carikkan jadi kecil. Jimat.
  • Bakul baju + bakul mandian
  • Beg botol susu
  • Sikat rambut
  • Baby bath
  • Baby shampoo
  • Baby powder
  • Baby lotion
  • Baby oil
  • Minyak Yuu Yee Cap Limau
  • Minyak Telon
  • Vicks
  • Gunting kecil
  • Ketip kuku
  • Breast pump set
  • Warmer & sterilizer
  • Botol susu - pendek / panjang
  • Puting
  • Berus botol
  • Pencuci untuk botol susu baby - Pureen


p/s : panduan buat bakal-bakal ibu dan juga buat diri saya. Rasanya cukup buat masa ini. Kalau ada penambahan, kelak akan di beritahu. Selamat membeli-belah. Bak kata Encik Hairy, ouh rasa tak sabar nak shopping barang baby. Hihi ;)

Barangan lain seperti baby car seat, stroller/pram/buggy akan di update kemudian. 

buat & buat. kalau buat....

Salam.

Hujan hujan hujan. Sedap kalau tidur ni. Sejuk-sejuk macam ni, nak buat kerja confirm tak bergerak 1/2 inci pun. Berselimut memanjang. Wah. Malasnya mak dara ni. Huh. Kalaulah tiba-tiba ada insan yang tersesat nak tumpang tidur, mandi ke, solat ke, makan ke, tumpang 3-4 hari ke, haruslah MALU tahap gaban! Al-kisahnya, rumah ni luas, saya dan Encik Hairy duduk berdua. So, banyaklah benda-benda yang tak di ingini ingin menumpang dan bermanja. Ops! Bukan makhluk asing ye, apatah lagi makhluk halussss. Hanya yang ada, makhluk-makhluk kecil ciptaan Allah swt. Bapak cicak, mak cicak, anak cicak & cucu cicak. Then, kalau dah namanya binatang, haruslah macam kita kan? Hari-hari kena clearkan perut. Apalagi, habis bucu-bucu dinding rumah saya menjadi sarang dan tempat pengumpulan harta-pusaka mereka. Huh. Tahu-tahulah kan? Najis CICAK membatalkan solat. Nama pun najis kan? Penat tau. Wahai cicak-cicak yang ku sayang, janganlah berak merata-rata. Penatlah I si tuan rumah nak mengemas. Wohooo. Giler cakap dengan cicak. Alah, cicak kan makhluk Allah jugak, so, dia orang faham lah. Sekarang ni dah tak banyak encik dan puan cicak. Sebab hari-hari saya membebel depan dia orang. Alih-alih, dia orang hilang dari pandangan mata, hanya yang ada najis saja. Kira okey lah kan. Sebab saya ni alah cicak. Saya GELI. Tak boleh tahan tengok cicak. Eeeeeeiii ! Lipas ke, tikus ke, saya tak ada GELI sangat. Tapi, kalau cicak, memang meremang bulu roma tambah-tambah masa dia nak lari kalau nampak manusia. Waktu tu, macam-macam boleh jadi. Risau kalau-kalau cicak melompat datang dekat saya. Eeeeiii. Tak tahu nak cakap. Rasanya macam nampak LINTAH kot. Eeeiiii ! Tak nak cerita pasal cicak lagi. Biarkan najis-najisnya saja yang ada, jangan MEREKA yang ada. Huhu ;p

Okay. Pagi ni ingat nak rest dulu sambil layan hujan renyai-renyai ni. Breakfast pun sudah. Meatball + Anmum Materna pun kira jadilah ye. Hari ni, planning nak buat itu dan ini. Harap dapat di selesaikan cepat-cepat. Wishlist for today, tomorrow, the day after tomorrow and, and, and ! Tak larat lah nak habiskan semua.
  • Basuh baju yang bergunung-ganang tu.
  • Lipat & kemas baju Encik Hairy. 
  • Vacuum ruang tamu, dapur & dalam bilik tidur.
  • Basuh cadar, selimut, sarung bantal.
  • Goreng nasi for lunch.
  • Buat puding roti sebab roti dah nak expired. 

14 December 2010

jom masak !

Salam.

Hi sayang-sayang semua. I rindu you lah ! Hehe. Lama betul tak update blog. Kat Kuantan ni, tak ada kerja nak buat. Duduk goyang kaki goyang pinggul kat rumah je lah. Encik Hairy kerja. Tak ada teman kat rumah. Jadi, apalagi, MASAK lah! Sampaikan perut Encik Hairy lebih boncet dari perut saya. Huh! Siapa yang termengandung sekarang ni? Dia atau saya? Serius, banyak betul Encik Hairy makan. Saya masak cikai je. Ala-ala Chicago sytle. Biasalah orang Kelantan, kami tak guna yang instant punya! Kami guna yang asli, tumbuk bawang, hiris itu potong ini. Itu yang letih nak menyiapkan setiap lauk-pauk. Tapi, yang pasti, seddap lah kan? Instant ni tak main lah. Nanti, sampai ke tua, kita tak reti nak masak. Nampak saja professional, tapi hampeh sebab semua guna serbuk. (Eh, jangan marah ye. Saja bagi maklumat!) Hehe ;p

Jom saya tunjukkan lauk kegemaran saya. Kita kongsi-kongsi ye. Apa guna jadi chef student kalau tak reti nak tunjuk kepakaran? Lauk ini memang selalu saya buat. Memang teruja kalau dapat makan dengan nasi. Cicah kuah dengan roti pun sedap tau.. :)

KARI IKAN INDIA - Ikan Kerapu
(Tanpa santan)
 Bendi, Lada hijau

 Pes kari ikan. Saya prefer Alagappas/Babas.

 Bawang merah & bawang putih (banyak), halia (sedikit). 

 Daun kari, halba campur. 

 Tumis bawang, halba campur, daun kari sehingga sedikit garing. 
Jangan bagi hangit, nanti pahit kuah kari.
Masukkan pes kari. Kacau hingga naik bau.

 Bila dah siap tumis, masukkan bendi dan lada hidup.
Biarkan seketika untuk sedapkan bendi.

 Masukkan air, air asam jawa.
Perasakan dengan garam dan gula.
MSG is optional.
;)

Then, masukkan ikan kerapu. Biarkan menggelegak. Then boleh dihidangkan.
Famili saya memang sukakan ikan kerapu sebab isi dia sesuai dengan rasa kari India.
Kalau nak guna ikan merah pun boleh. Tapi, cuba dulu masak guna ikan kerapu, pasti sedap !

p/s : selamat mencuba ! 

13 December 2010

apa kes engkau ?

Salam.


Sudah lama tak bukak blog. Bila buka je, tiba-tiba keluar benda kat atas tu (ACCESS TO THE URL HAS BEEN DENIED!) Apa dia ye? Siap ada tanda seru lagi tuh. Macam penting je. Bila tekan semua blogspot kawan-kawan, mesti keluar yang itu, bahagian atas kiri. Kenapa ye? Ada yang tak kena ke dengan blogspot sekarang ni? Ish. Patutlah lambat nak loading. Macam kura-kura jalan dengan siput bab* jek. 

02 December 2010

ayyo !

Salam.

Huwaa. Pukul 4.20 pagi tadi tersedar dari tidur sebab perut senak + meragam tak tentu pasal. Bukan nak buang air pun. Sakitnya sampai la ke saat ini. Haduii duii duiii.. Semalam makan banyak sangat. Macam orang tak sedar diri, macam kena pukau. Makan macam dah tak nak makan lagi esoknya. Natijahnya, perut sakit yang amat. Kekekeke. Padan muka ekau ! ;)


8.30 pagi (Kedai makan tepi office Abah) :
- Roti Canai Telur dengan kuah kari. Habis sepinggan.

12.30 tengahari (Kemaman Kopitiam) :
- Nasi Goreng Cina dengan 3 layers Coffee. Habis sepinggan dan segelas.

5.20 petang (Rumah) :
- Nasi putih, kuah ikan singgang, budu dan ulam pegaga. Habis 4 senduk nasi a.k.a 2 pinggan penuh.

6.30 petang (Rumah) :
- Roti cicah air milo 2 keping. Habis.

9.15 malam (Rumah) :
- Nasi lemak Tok Wan Abah belikan. Makan sebungkus. Habis lah jugak, tapi tak habis licin. Haha.

p/s : makan macam orang kebulur. At last, senak perut. Tapi sekarang sudah laparrr. Jom breakfast! Mihun goreng cili api in the making~ ;)

01 December 2010

Salam.

Lupa nak cerita kisah di klinik tadi. Kisah kena cucuk. Hari ni, pagi-pagi lagi terpacak depan Klinik Perdana, jam 8.15 pagi dah masuk klinik. Staff kat situ cakap yang doktor akan sampai pada jam 9.30 pagi, seperti kebiasaan. Alahai. Hurm, cuma saya je yang tak tahu. Bukan apa, kalau datang awal boleh selesai awal. Terpaksa pusing balik cari kedai makan. Lapar beb pepagi buta. Terus ke kedai makan bersebelahan Agro Bank Kota Bharu, alaaa, yang kat tepi bangunan KWSP tu. Makan roti canai telur sorang diri. Uhuks! Nasib baik habis licin sepinggan. Abah kerja kat Agro Bank tu lah. Mesej dia suruh turun teman makan tapi dia tak balas. Oh terpaksa makan perlahan sebab nak tunggu jam 9.30 pagi. Bosan lah. Bandar Kota Bharu masa tu masih belum berseri. Deretan kedai masih rapat berkunci. Tak banyak kedai pun yang bukak masa tu. Mata melilau kalau-kalau ada kedai yang dah bukak, kedai buku pun okay. Boleh beli buku. Huhu.

Tepat jam 9.10 pagi, saya sampai ke klinik. Bagi kad laporan mengandung 10 minit terus nama dipanggil. Ya Allah Ya Tuhanku. Berderau rasa. Macam mana ye lepas kena cucuk nanti. Pengsankah? Pitamkah? Semua bercampur-aduk. Maklumlah jenis yang tak suka tengok darah SEGAR! Haha. Masuk bilik doktor, terus doktor cakap nak ambil darah. Wah! Jantung masih kencang. Tapi, sekejap je. Duduk je depan doktor, terus hilang perasaan gementar. Terus beria-ia nak tengok darah kena ambil. Haha. Masa doktor cucuk kat lengan tu, huh! tak rasa apa-apa pun. Sakit pun tak. Padahal jarum agak besar. Agak banyak jugak sample darah yang doktor ambil. Nak kumpul darah macam tu, macam-macam zat besi/buah-buahan/sayur-sayuran yang saya kena makan untuk menghasilkan darah sebanyak itu. Haaa. Habis darahku diambil orang.. keranamu wahai anakku, aku tahan dan akan bertahan. Hehe. Next check-up nanti, dah tak ada kes berdarah mahupun urine test. Doktor just nak check perut sahaja. Harap-harap 4 minggu lagi boleh lah tahu jantina baby kecik ye. Doakan keselamatan saya dan bakal baby ni... 

Contoh gambar.
(Credits to google images)

mak bUyUng .

Salam.
Hehe.
Saja nak tayang gambar IBU mengandung.
Jangan marah ye. Kalau tak suka, jangan tengok. heee..
Masa ni pose melekat kat dinding hotel EV World Shah Alam, baru je sampai dari Kelantan.
Saja nak publish gambar perut yang kecik tuh ! ;p
Warna tudung dengan warna baju MEMANG tak padan langsung.
Main rembat saja. Tapi, asal selesa je kan? 



p/s : berat badan dah naik. Yeahhoooou !! 

oh. baru ku tahu erti rindu :)

Salam. 1 Okt 2016. RINDU. Rindu sebab dah lama tak bersua. Sepanjang 2 tahun ni banyak benda berlaku dalam hidup. Ada suka. Ada duka. Tapi...