19 September 2011

Lagu ku HANYA untuk mu ;)

Salam.

Malam tadi tertidur awal sebab terlalu penat, habis satu badan sakit dan lenguh-lenguh penangan drive kereta kesana-kesini. Memang dah set jam biologi nak bangun balik untuk solat Isyak. Malam tadi, tak tahu lah kenapa. Satu badan gatal-gila tak boleh nak tahan. Garu punya garu sampai LUKA, pedih nya sikit je. Uis. Geram nak gi berendam dengan air garam. Kasi gegar sikit ke-gatal-an tuh. Alahan betul dengan debu dan habuk. Saya memang tak boleh langsung dengan TEMPAT berdebu ataupun yang ada sikit habuk. Mesti satu badan termasuk muka gatal. Naik merah-merah, siap bengkakkkkkk lagi tao! Uh, sadis la. So, pengajaran cerita kat sini untuk saya ADALAH, esok sila BASUH cadar ye. Cadar tu dah banyak binatang kecil / kuman-kuman yang sedang bergembira bersuka-ria. SILA basuh. haha. *amik kau malas sangat ! =D

Haaa. Petang tadi, tercapai hajat nak buat OREO CHEESE CAKE. So happy. Senang je nak buat, tapi teknik saja yang penting. Kalau resepi dalam buku, tak semuanya betul unless ianya tested recipe. Mujur lah masa belajar di UiTM Dungun dulu ada banyakkk belajar pasal cheese ni. Kat Crowne Plaza Mutiara Hotel pun sama. Belajar dan belajar sampai berjaya. Terbaik ah ! Cheese dia remeh sikit ya. Tapi tak sangat bagi saya. Best. Kalau dulu, masa hotel training kat Crowne Plaza Mutiara Kuala Lumpur, hari-hari terperap dalam chiller sebab nak 'ngappp' cheese cake with strawberries. Aummm. Sangat best dalam keadaan sejuk dapat makan semua buah yang ada dalam chiller tuh. Termasuklah cheese cake. Teruja. Hari ini, dapat buat sendiri guna recipe yang tested, mesti la happy kan? Alteration untuk recipe memang menjadi kegilaaaan saya. Sebab kita dapat bubuh apa yang kita suka dan kita buang apa yang kita tak suka. Masuk itu masuk ini, maka jadilah OREO cheese cake. Hehee ^________^

Masa untuk melelapkan mata. Mau jadik sleeping beauty untuk seketika. Esok banyak kerja nak kena buat. Busy-busy-BUSY lah menjelang Jumaat ni untuk 200 pieces fruit tartlet. Nak kena sudahkan shell dulu sebelum godek menda lain. yuhuuu. Pintu rezeki sentiasa terbuka. Alhamdulillah. Nah ! Lagu ini saya dedikasikan untuk semua pembaca blog 'www.zatulnani.blogspot.com' , i really love you, forever and ever. Muaach ^____^



15 September 2011

semua nak cerita .

Salam.

Mata tak boleh lelap. Sekarang dah 2.30 pagi dah. huarghhhhhhhhhhh! Tiba-tiba rasa nak buka blog. Tadi tak buat apa, tidurkan Khalish lepas tu tengok The Chronicle of Riddick @ 8TV. Tak tahu nak tengok cerita apa. Siaran lain semua tak menyengat malam ni. Hambar. Tawar. Tak ada gula langsung. Masin pun tak ada. Siaran berbayar pun sama. Malam ni malam tak buat kek, patutlah rasa semacam je. Ada rasa tak best. Tak seronok kalau tak godek-godek sambil gedik-gedik kat dapur kesayangan mama saya tuh. *sayang ke? messy ye !

Petang tadi around jam 5 ke Kota Bharu ambil adik kat pusat tusyen area Jalan Che Su kat Kota Bharu, sambil hantar kek customer. Comel je Puan customer saya tadi. Manis dan lembut saja orangnya, semanis dan selembut kek yang saya hasilkan untuk beliau. Tak banyak songeh Puan customer yang saya jumpa tadi. Tak macam sesetengah customer yang punyai fi'il perangai yang entah hape-hape yang sengaja nak jatuhkan maruah baker macam saya. Huh. Menyampah I youuuuuuuuuuuu ! *eyh. Ok. Just forget it. Tak baik mengata. Berdosa aibkan orang. :)

Selesai kat situ, mama ajak pergi Tesco. yahoo! Boleh shopping fresh udang dan ketam untuk buat maggi malam ni. yeah. Beli ketam 6 ekor which cost RM 13 something dan udang tak ingat nak kira berapa ekor berharga RM 3.40 satu plastik tu. Lepas tu pusing lagi pergi cari full cream milk untuk agenda kek saya yang rainbow-rainbow tuh. Siap semua, turun ke food court sambil mata melilau cari anak dan nenek dia yang hilang entah kemana. hehe. Jumpa, tapi tengah syok order yee mee hot plate. yuhuuuu, my favorite dish kalau turun kat food court tu. Sedap tapi yee mee dia SIKIT sangat. Alah, tak kisah lah. Asalkan kenyang perut. Anak, saya riba. Sambil mulut nganga luas-luas bedal meeeeeee! ^____^

Teringin nak buat kek rainbow masa kat rumah malam tadi, tapi, maggi ketam+udang macam mana? Mana satu nak mula dulu? Nak buat kek ke atau nak buat maggi? ish. ish. Pening kepala pikirkan. Siap boleh termenung lamaa kat dapur. Nak buat kek, tapi bukan untuk customer. Buat untuk penuhkan ISI perut yang senantiasa tak penuh-penuh. FikirpunyaFIKIR, teringatkan udang dan ketam tadi. Kalau simpan lama mesti dah tak segar kan? Maka, malam tadi terjadilah agenda menari bersama kuali dan senduk. Maggi jugak yang menjadi pilihan... Tak apa. Hendak sedapkan hati, ESOK nak buat kek lepas tu MAKAN sorang diri. Haha. *taik idung masinnnnnnnn betul.

Hari ni, sehari suntuk menunggu jiran sebelah rumah bukakan wireless line dia. Dari pagi sampai tengahari, dari tengahari sampai petang, dari petang sampailah ke malam. Menunggu macam orang sasau. At last, pukul 1 pagi DIA bukak ! yeay. update blog sementara mata terkatup. Boleh jugak berkongsi cerita kan kan kan? Wokei. Dah habis cerita untuk hari ini. So, marilah kita sama-sama melelapkan mata. Jom-jom-jom..

Jom tidur lah.




14 September 2011

cerita sang pencerita :)

Salam.

Masa untuk tidur. Esok banyak benda nak kena selesaikan. Maklumlah, jadi surirumah dan businesswoman ni banyak benda nak kena fikir. Ingat senang ke nak jadi suri rumah tangga? Tapi, sangat lah "best" sebab tak payah susah-susah kena buat kerja susah kan? Hanya duduk rumah diam-diam, jaga anak, makan-pakai, buat kek. Itu saja. Duit masuk. Tak bosan, SUKA adalah. Hehe. Betul, ini memang kisah benar. Jadi surirumah tangga sepenuh masa + duit masuk hari-hari memang sangat syok. Di tambah lagi duit nafkah daripada sang suami. Isteri mana yang tak gembira? Hoho. Ini lah kisah saya. I love everything just around me. Hiks ;)

Tempahan kek untuk malam ni dah siap then i just need to wash my face and ambil wuduk. Masa tidur dah tiba. Khalish pun dah nyenyak tidur dengan nenek dia. Biar lah. Kasihan dia, sudah 2 malam tidur bertemankan nyamuk. Habis satu muka berbintik-bintik merah. Nyamuk geget Khalish. Kasiiiihan. Siapa yang tak sayangkan anak sendiri kan? Menangis saja Khalish, terus hati saya berdebar. Tak boleh tengok dia menangis keluarkan airmata. Macam satu masalah BESAR buat saya kalau si anak menangis. Rasa nak tumpang menangis sama dengan dia. Erm. Memang pernah terjadi. Si anak menangis terus saya yang mengalir air mata. Kalau tak percaya dan NAK merasa, cubalah mengandung then beranak, pastu cuba tenung wajah anak lama-lama. Apa perasaan kamu? Hehe. Klise ;)

Esok, bangun pagi-pagi nak pergi hantar mama ke office since kereta yang lagi satu hantar servis kat workshop. Pastu, tengahari sikit, ambil si adik kat sekolah, pastu petang sikit lagi, amik si adik yang satu lagi kat sekolah jugak. Jauh sikit lah sekolah yang itu. Lepas tu, hantar kek yang pelanggan dah book. Then, balik rumah. Siap sedia untuk tempahan yang lain. Banyak benda nak kena buat esok. Eyh, baru teringat yang ising untuk kek tadi belum buat. Huh. Esok kena buat lah. Jangan lupa pulak. Kasihan customer. Esok jugak, sang suami balik dari perantauan. Cuti lama katanya sempena Hari Malaysia. Mujurlah. Boleh lah duduk lama-lama dengan dia sambil merengek nak itu nak ini dengan dia kan? hehehehe.

Selamat malam. Eyh, nak pos satu gambar buat pengubat RINDU peminat setiaaaaaaaaaaaa ! =D

Ini hari raya aidilfitri ke-2. Raya sakan dengan si anak dan juga suami!
*sorry, kasut & wedges kat belakang tu nak tumpang menyibuk. 
=) 

My Baby BOo ;)

Salam.

Hiks. Terkejut sebab BLOGGER dah berubah wajah. Banyak ye perubahan. Apapun, takpe. Anjakan paradigma lah katakan. Urm. Wan Muhammad Khalish Nasr Rifq pun dah makin bambam. Beratnya mak aiiih, memang tahap lenguh berdenyut-denyut kalau dukung lama-lama. Boleh cramp bahu ye kakak-kakak dan adik-adik semua. Siapa rasa nak pegang Khalish, meh la. Meh laaaaaaaaaaaaaaaa..... hahaha ;)


Mummy dan Khalish Nasr Rifq yang debab! 
;)

ouch! Please =P

Assalam. 24 Oktober 2017 - Selasa So remember me, i will remember you.