06 May 2008

+++ tOday's cuisiNe!!



KELADI ASAM PEDAS!!

itulah masakan yg sempat dihasilkn utk ari ni..
bkn tamau mkn yg besh2.. tp ongkosnya tiada dong..
duit ade ckup2 tuk mkn biasa2 jek..
ermm.. berbaloi la..
coz masakan yg aku sempat hasilkn ari ni amat2 menyelerakan..
smpai jiran tetangga tertanya2..
haha.. nice working with fatin..
ok then.. jom kite kongsi rahsia air tngan jom!

resepi dr seksyen 7..
  • batang keladi - jgn lupa buang kulit then potong ikut suka (kalau tamau tangan tu rs gatal ms potong, alirkn batang keladi under running water)
  • tempoyak + sambal - jgn byk sgt nnt xsedap..
  • bwg merah - ditumbuk
  • kunyit hidup - ditumbuk
  • cili merah - ditumbuk
  • daun kesum
  • serai - diketuk
  • asam keping
  • air
  • garam + perasa

procedures::
  1. masukkn bhn tumbuk, tempoyak, serai n daun kesum dalam pot...
  2. make sure yg pot tu ade air then cover jgn tlalu byk sbb nnt tawar rasa rempah2nya..
  3. bring to boil using moderate heat.. air skit je coz keladi akan kecut bila dh masak..
  4. then, put in batang keladi, asam gelugur n perasakan dgn garam..
  5. cook until batang keladi tu empuk..
cubalah.. mesti menjilat jari.. =p

hehe.. =)
esk xley nk masak coz ade hal nk kene setelkan kat sekolah menengah seksyen 9 shah alam..
lusa kite masak lg yee..
esok mkn kat kedai je..
rs cam nk mkn kari kpala ikan je..
beshnye..
=)

k.. tata..
x amik gmbr sbb tlupa.. lepas melantak br la tringat nk add dlm blog..
hehe.. so sory.. xpe..
gmbr chefnye adew! huhu.. =)



















- zat - fatin -
chefs yg sempoi!














ayam goreng halia : masakan malam..
xyah bg resepi pon xpe kut..
cikai jek nih! hihi.. =)














tomyam cendawan: sekadar mghabiskn brg2 dlm peti sejuk..
dh cuti xde saper lg nk masak..
hehe.. best ni tau..
nmpak simple ke kn? tp mmg umpphh!! huhu..

oh. baru ku tahu erti rindu :)

Salam. 1 Okt 2016. RINDU. Rindu sebab dah lama tak bersua. Sepanjang 2 tahun ni banyak benda berlaku dalam hidup. Ada suka. Ada duka. Tapi...